La Roca del Vallès

La Roca del Vallès ha estat un municipi de gran importància en la història i defensa de Catalunya, per la seva situació estratègica entre la plana –amb el riu Mogent i el Camí Ral- i la muntanya – serralada Litoral.

La presència humana al municipi data de temps immemorials, com testimonien les restes arqueològiques que s’han conservat. El terme presenta una important concentració de tombes i construccions megalítiques, com els dòlmens de Can Planas i de Céllecs, la Pedra de les Creus, la Pedra Foradada, la Galeria coberta de Can Gol i el Cròmlec de Pinsrosés. Destaquen les pintures de la Pedra de les Orenetes, descoberta per Josep Estrada i Garriga el 1945 i declarades Patrimoni Mundial per la UNESCO el 1998. De formes abstractes, pertanyen a l’art rupestre de l’arc mediterrani de la Península Ibèrica, i daten entre el 2200 i el 1800 a.C., dins el període del Calcolític.

Al terme de la Roca es troba el poblat íber de Céllecs, un dels jaciments més importants del Vallès. També destaquen el Turó de Castellans, el Turó Gros –o de Can Santpere-, el Turó de l’Arbocera i el de Can Joan Capella.