Museu de Badalona

El Museu de Badalona és una institució creada l’any 1955 per l’Ajuntament de la ciutat i regida per un consell rector.

La tasca del Museu consisteix a recollir, conservar, investigar i difondre els objectes relacionats amb el municipi que siguin representatius de diferents períodes i aspectes de la seva història i del seu art. També porta a terme les excavacions arqueològiques de la ciutat i el seu territori, i conserva els fons que en procedeixen, la majoria d’època romana, pertanyents a l’antiga ciutat de Baetulo (l’actual Badalona), declarada Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) per la Generalitat de Catalunya l’any 1995. D’altra banda, el Museu gestiona també el fons d’art de la ciutat i l’Arxiu Històric de la Ciutat de Badalona (AHBDN).

Actualment al subsòl de l’edifici del Museu, es poden visitar les restes de les Termes i del Decumanus maximus, un dels conjunts arqueològics d’època romana més importants de Catalunya. També s’hi pot veure l’exposició permanent, que mostra sobretot peces de la Baetulo romana entre les quals destaquen la Venus de Badalona, les pollegueres de la porta de la ciutat o la tabula hospitalis.

El Museu de Badalona forma part, des de la seva creació l’any 1990, de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona i, des de l’any 2010, de la Xarxa de Museus d’Arqueologia de Catalunya. Així mateix, està previst que ben aviat es converteixi en “secció de museu nacional” vinculat al Museu d’Arqueologia de Catalunya.