Teià

Teià és un municipi lligat al vi. Des de la romanització de Catalunya que es produeix vi a l’actual terme de Teià, com ho demostren les restes arqueològiques trobades al jaciment de Vallmora. Són altament recomanables les visites al jaciment, així com al Centre d’Acollida Turística per conèixer aquest període de la història de Catalunya.

Les visites a l’entorn natural del municipi i la passejada pel nucli del poble i, en especial, per l’església parroquial de Sant Martí, del segle XVI, d’estil gòtic tardà i renaixentista, coneguda com la catedral del Maresme, es poden complementar amb la molt recomanable visita del Fons Antoni Batllori i Jofré, el darrer dibuixant noucentista, a la Casa Municipal de Cultura de La Unió.

La vila de Teià comprèn poc més de sis quilòmetres quadrats i mig, i es troba assentada al llit de la riera de Teià, enfilant-se el terme municipal pels turons que la flanquegen.

L’origen de Teià sembla eminentment lligat a la producció de vi. Les restes arqueològiques trobades al jaciment de Vallmora semblen confirmar que en temps dels romans Teià fou un dels centres principals de producció vitivinícola dels voltants de la Barcino romana