Article d’opinió de Laura Nadeu, gerent del Consorci de Promoció enoturística de la Ruta del Vi de la DO Alella.
Ja fa un parell anys que sóc al capdavant del Consorci. Vaig dir que sí perquè creia que era un repte apassionant i amb un gran potencial per davant.

Desenvolupar i liderar un projecte de territori és una missió complexa, ja que obliga a treballar sempre amb visió multifocal i en contacte i coordinació permanent amb actors de tota mena, tant públics com privats. En el cas de la Denominació d’Origen Alella, a més, hi influeixen diversos factors limitadors respecte d’altres zones vitivinícoles, com ara la macrocefàlia de Barcelona, la pèrdua del paisatge agrari i el caràcter testimonial de la vinya -en alguns municipis va desaparèixer fa més de 30 anys- o la divisió territorial en tres comarques: el Maresme, el Vallès Oriental i el Barcelonès Nord. Tot plegat repercuteix en una manca més o menys generalitzada de sentiment d’identitat o pertinença.

Si a tot plegat hi afegim les dinàmiques internes pròpies d’un sector productiu petit i poc cohesionat, podem dir que segurament partíem d’una posició que se situava alguns esglaons per sota d’altres iniciatives similars a la nostra. Del 2010 al 2015 s’havia picat pedra, perquè qualsevol feina de planificació requereix temps i constància abans no se’n cullen els fruits.

Per això estava decidida a anar a per totes i canviar la dinàmica. A banda de molta empenta i il·lusió, quan vaig agafar-ne les regnes tenia clar que havíem de conjugar el vi i la vinya amb altres recursos turístics, culturals i gastronòmics i presentar-los plegats com a productes i experiències complementàries. Així va néixer, l’any 2016, la Ruta del Vi de la DO Alella.

Enguany hi tornem. El nombre d’establiments i agents que hi participen és el mateix, però la identificació i l’exigència amb els principis rectors de qualitat i proximitat han augmentat. La prova és que hi ha qui no s’ha vist amb cor de renovar el seu compromís, i qui n’ha sol·licitat l’ingrés perquè reconeix la serietat de la proposta.

No tan sols hi creuen els particulars. També hi aposten les administracions. Els canvis registrats el 2015 a escala municipal s’han traduït en una aproximació al Consorci per part de molts consistoris, que comparteixen la filosofia i els objectius del seu pla d’accions. En poc més d’un any, el nombre d’ajuntaments que l’integren ha augmentat de 15 a 23. També hi col·laboren els consells comarcals, la Diputació i la Generalitat a través de les respectives oficines i marques turístiques: Barcelona és molt més i Catalunya Experience.

Tot això ens ha fet guanyar visibilitat com a territori i com a destinació, ja sigui mitjançant la programació d’activitats conjuntes o bé a través de la nostra presència en fires de turisme i jornades culturals i gastronòmiques. Un altre dels vectors que treballem a consciència és el de la formació, la sensibilització i l’intercanvi d’experiències entre els diversos operadors públics i privats que formen part de la Ruta del Vi a través de l’organització de sessions, trobades i sortides específiques.

En conseqüència, i per tal d’atendre totes les sol·licituds de suport i col·laboració que rep, el Consorci ha agafat múscul: treballa colze a colze amb el Consell Regulador i ara, a més de la gerència, compta també amb dues persones i una periodista a temps parcial.

Per últim, i en paral·lel a l’activitat del Consorci, val a dir que durant aquest temps s’han produït dues excel·lents notícies dins el sector del vi: d’una banda, l’aparició de nous viticultors i, de l’altra, el pas d’alguns d’ells a la condició d’elaboradors amb celler propi. Si a la producció i comercialització de nous vins d’autor sumem l’aposta inequívoca per l’enoturisme que ja fan gairebé tots els cellers de la DO Alella, podem concloure que vivim un moment d’efervescència que ens situa en la millor de les disposicions per fer un salt qualitatiu.

Si en el passat cadascú feia la guerra pel seu compte i tothom basava les accions de promoció únicament a l’entorn del seu producte, ara tenim l’oportunitat d’anar-hi plegats i d’associar als nostres vins a un catàleg d’emocions i experiències vitals basat en les manifestacions artístiques, les festes populars, la gastronomia, el wellness, l’esport, el paisatge, els valors ambientals o el patrimoni històric i arquitectònic. Per aquest motiu, les pròximes accions del Consorci s’inscriuen en la creació d’experiències i la seva comercialització.

IMG_6245

Publicat originalment a Papers de VI (Núm. 45, Març 2017)

Warning: Illegal offset type in isset or empty in /usr/home/enoturismedoalella.com/web/wp-content/plugins/sitepress-multilingual-cms/sitepress.class.php on line 3743

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *